Hemmagjorda majschips och tacogratäng
Hemmagjorda majschips och tacogratäng

Tacogratäng och hemmagjorda majschips på Lakritsdagen.

Helgen närmar sig med stormsteg, det är redan fredag imorgon – igen! 😉 Fredagsmys är på tapeten och man vill gärna planera något lättlagat till middag. Då är denna krämiga tacogratäng perfekt! Den är som en paj utan pajskal. Orkar man inte krångla med majschipsen så köper man en påse i affären.

Men vi kan berätta att våra hemmagjorda majschips blev superdupergoda, smakar som köpta och innehåller bara bra råvaror. Det är nog läge att göra dem dagen innan man ska äta dem, för det tar sin lilla tid. Varför vi slutade köpa tortillachips? Jo, vi märkte att de få gånger vi åt dessa chips blev hyn i ansiktet väldigt finnig och hamnade i obalans. Nej tack till palmolja och dåliga fetter säger vi!

Receptet på denna tacogratäng har hängt med oss i många år. Agneta vill minnas att hon åt den första gången på en personalfest för tio år sedan. En klar favorit hos oss med andra ord!

 

Tacogratäng

Detta recept är beräknat för 4 portioner. Ugnstemperatur: 225°

 

400-500 g köttfärs
1 påse (à 40 g) taco kryddmix
300 g Philadelphiaost
1 gul lök i ringar
1 liten burk majs (vi använder den utan tillsatt socker eftersom majs redan är söt i sig)
2 tomater i skivor
skivad jalapeños efter tycke och smak
ca 1 1/2 dl riven ost

 

Stek köttfärsen. Tillsätt taco kryddmixen samt lite vatten och låt det puttra ihop en stund. Smörj en ugnsform och bred ut Philadelphia i bottnen på den så att hela bottenytan täcks. Fördela tacofärsen jämnt över. Strö över majskorn, lökringar, jalapeños och tomater i skivor. Avsluta med den rivna osten.

 

Gratinera i ugn ca 20 minuter och tills osten fått fin färg. Servera med majschips och en sallad.

 

 

 

 

Majschips

Receptet hittade vi på Tasteline och det tilltalade oss direkt. Spännande var det också att göra/baka dessa chips. Lite småpillrigt med deg som fastnade fast i kaveln men med lite extra mjöl och tålamod så var det mödan värt!

Av denna mängd blir det så mycket att det räcker till 4 personer, totalt tre plåtar med chips fick vi ihop i varierande storlek. För visst är det extra charmigt när det syns att det är hemlagat?!

Ugnstemperatur: 180°

 

150 g majsmjöl
50 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
30 g kallt smör
100 g filmjölk

 

Efter gräddning:

smält smör
chilipulver/paprikapulver/salt

 

Blanda ihop alla torra ingredienser och nyp in smöret. Tillsätt filmjölken och knåda degen tills den blir smidig. Ta i lite mer filmjölk om degen känns alltför smulig.

Forma degen till en fingertjock rulle. Skär tunna skivor och kavla ut dem så tunt det bara går. Förhindra att de tunna skivorna fastnar fast med att flytta runt dem på bakbordet mellan varje kavling och använd lite extra majsmjöl både under och ovanpå.

Grädda chipsen på bakpappersklädda plåtar i ugn, lite högre upp än mitten, ca. 8 minuter tills de blir gyllengula.

 

 

 

När chipsen fortfarande är varma penslar man dem med lite smält smör och kryddar dem med paprikapulver, chilipulver eller salt. (Vi använde chilipulver eftersom det innehåller: chilipeppar, salt, spiskummin, oregano, vitlök. Smak av tacos med andra ord!) Låt majschipsen kallna helt på galler och förvara dem sedan i tättslutande burk tills det är dags att äta upp dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och eftersom det idag är Lakritsdagen tipsar vi om två bakverk som innehåller lakrits. Ha en bra lakritsdag allihopa! 🙂

Vad sägs om Tigermuffins med klös?

 

Eller skulle det smaka med några Lakritsmakroner?

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Amy's piece of cake

    Så god den här gratängen såg ut… sparar ner receptet omedelbart bums. Ska jag testa med quornfärs!

    Och dina lakritsrecept yummie! Har aldrig gjort macarons men vill göra snart 🙂

    Svara

  2. livsnjutarna

    Amy, lycka till med makronerna, det gäller att ha tålamod med dem… hittills har jag aldrig lyckats med att hela satsen blir fin, vet inte riktigt vad jag gör för fel… men smaken är det inget fel på! 🙂

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.