Lammstek
Lammstek

Lammstek med smak av vitlök och rosmarin.

Det finns ju inte så många lammrecept här på bloggen så nu är det nog dags att bjuda på ett! Som jag säkert har nämnt innan så är det ju många som tycker att lamm smakar kofta. Det kan stämma ibland om köttet har hanterats fel eller inte riktigt fixats till på ett bra sätt. Denna lammstek har en underbar smak av vitlök och rosmarin. Receptet är från Paolo Robertos bok ”Mina fastrars mat”. Valde att göra steken till påsken och kunde inte låta bli att småäta av den hela tiden! Köttet var mört, saftigt och smakade verkligen inte det minsta av kofta! Dessutom är steken enkel att laga, så kan verkligen rekommendera den! Våga testa lamm!

Det tråkiga var att det inte fanns svenskt lamm att köpa i de affärer jag var i, så det fick bli lamm från Nya Zeeland. Men som sagt, det smakade bra ändå så vi kan inte klaga!

Lammstek med smak av vitlök och rosmarin

(ca 6 portioner)

 

ca 1-1,5 kg benfri lammstek

3 vitlöksklyftor, hela

 

 

 

 

 

 

Marinad:

3 dl vitt vin

3 dl köttbuljong

1/2 dl olivolja

3 st vitlöksklyftor, lätt krossade

1 kruka färsk hackad rosmarin eller 3 msk torkad (föredrar färsk rosmarin, smakar mycket bättre!)

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

 

 

 • Tina upp lammsteken över natten i kylskåp ifall du använder djupfryst lammstek.
 • Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
 • Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse (5 liters fryspåse funkar bra, ta dubbla för säkerhets skull) och häll i marinaden så den täcker köttet. Tillslut påsen och låt stå i kylskåp över natten.
 • Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram steken ur kylen ca 30 minuter innan du lägger den i ugnen så att den inte är iskall!
 • Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar, lägg steken i en långpanna (spara marinaden!). Skär skåror i steken och tryck in vitlöksbitarna i skårorna.
 • Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i ugnsformen.
 • Stek i ugnen tills steken har en innertemperatur på 70 grader. Det tar ca 1-1,5 timme. Ös köttet mellan varven.
 • Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.
 • Skär steken i skivor och servera. (för en större smakupplevelse, krydda gärna skivorna med lite flingalt och nymalen svartpeppar)

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. livsnjutarna

  Mårtenssons, frun här i huset är lite skeptisk till lamm men smakar alltid. Men den här steken gick även hem hos henne för att detta lamm hade tagit av sig koftan för länge sen 😉

  Svara

  1. livsnjutarna

   Amy, när vi gör lamm gör vi alltid en maträtt i ”reserv” om frugan tycker att det smakar kofta… men när lamm smakar bra smakar det kraftigt kött, ibland lite åt leverhållet och efterlämnar ofta en fet hinna i munnen efteråt… men det är gott! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.