Påskbuffé
Påskbuffé

Påskbuffén med champagnesill och en dag på Bohus fästning.

Under dessa dagar av förberedelser inför påskbuffén har vi många gånger diskuterat vad som är typisk påskmat för oss. Det enda som traditionen föreskriver är memman. Visst har det talats om påsklamm och någon sorts kycklingrätt har tillretts men ingen specifik maträtt är förknippad med påsk. Påskbuffén har vi gjort som tradition på långfredagskvällen efter att ha bott i Sverige X antal år och blivit påverkade av mattraditionerna kring påsk. Men ännu hoppas vi att det dröjer bra många år innan vi äter köttbullar, prinskorv och helgskinka vid denna högtid!

Våren är här, det måste vi tro på även om snöflingor yrde runt här igår, därför vill vi ha något lättsmält och enkelt att äta kring påsk. Så detta års påskbuffé bestod av:

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Champagnesill (se recept nedan)
  • Ägghalvor med kaviargrädde och räkor
  • Memma med socker och grädde

 

Årets nykomling var champagnesillen, visst låter den otroligt lyxig? Kvällen när vi rörde ihop den och provsmakade kändes det inte som någon höjdare, smaken var väldigt syrlig. Men efter ett dygn i kylskåp hade smakerna harmoniserat med varandra och såsen kändes spritsig och lämnade en svag eftersmak av mousserande vin. Med andra ord fick den helt klart godkänt!

 

2 dl crème fraiche

2 dl mousserande vitt vin

1 dl strimlad salladslök

1/2 dl kungslaxrom/forellrom

1 frp 5-minuterssill från Abba, á 420 g

 

Låt sillen rinna av och torka den med hushållspapper. Skär den på snedden i lagom stora bitar.

Rör ihop crème fraiche och mousserande vin försiktigt så att bubblorna inte försvinner. Blanda ner salladslöken och fiskrommen, rör om försiktigt även nu så att inte fiskäggen går sönder. Till sist lägger man i sillbitarna och låter allt gotta till sig till nästa dag i kylskåp. Använd helst en tättslutande burk.

 

Idag, påskafton, vår enda gemensamma lediga dag denna långhelg har vi varit på utflykt i närområdet. Vi tog oss en promenad till andra sidan stan och gick runt på Bohus Fästning i ett par timmar. En guide berättade om häxeri och trollkonster som försiggått i dessa trakter för många hundra år sedan. En mycket trevlig dag i solskenet (trots kyliga vindar) hade vi och blev imponerade av fästningens omfång! En riktig kulturskatt!

 

 

 

 

 

 

Och på hemvägen såg vi årets första maskros!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.