Kvällens middag blev för vår del en enkel men väldigt god tonfiskpaj. Denna paj tar oss genast med till Byssträsk och vår sommarstuga där den ofta gräddades i gasolugnen. Åt den på vår inglasade veranda i sällskap av ett glas husets vita vin. Ikväll blev det dock inget vinglas eftersom det är jobbdag imorgon, istället blev det tillsammans med en grönsallad toppad med lite olivolja. Kaprisen fanns inte med i ursprungsreceptet utan det är något vi lagt till eftersom vi tycker det är gott.
Paj är också perfekt fredagsmysmat, snabbmat, så varför inte göra vår smarriga tonfiskpaj imorgon till middag?
Receptet är för 1 pajform, 24-28 cm i diameter. Ugnstemperatur: 225°
Pajdeg:
100 g smör
3 dl mjöl (ikväll blev det ca. 2 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl kruskakli)
1 msk kallt vatten
Fyllning:
2 dl grädde
2 ägg
1 1/2 msk små kapris
1 burk tonfisk
100 g riven ost
dill (torkad eller fryst)
en nypa salt
Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten så att degen går ihop. Platta ut i en smord pajform. Förgrädda pajskalet ca. 15 minuter.
Vispa äggen lätt, tillsätt grädden, kryddorna, tonfisken och osten. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Servera med en god sallad till.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Margareta Olsson
Mycket god och lättlagad paj. Jag njuter av goda pajer
Nina
Jag har gjort den här många gånger, smakar inte tonfisk och mycket gott. Tack för receptet!