Stifado är en kryddig grekisk köttgryta som är både mustig och underbart god. Den är enkel att laga och sköter sig själv när den väl kokat upp och bara får puttra på på svag värme. Har tidigare varit aningen skeptisk till att ha kanel och nejlika i matlagning, men vi fick ge oss! Grytan blir så ”varm” och mustig i smaken av dessa kryddor, kan verkligen rekommendera att ni testar! Vill man ha en liten skvätt rödvin i stifadon är det mycket gott att ha i.
Detta recept har vi hittat här men valde att göra den med fläskkarré denna gång samt inte ha med syltlök som det skulle i originalreceptet.
Stifado
4 portioner.
800 g grytbitar av nöt (t.ex högrev) eller 4 skivor fläskkarré
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
vatten
ev. en liten skvätt rödvin
2 köttbuljongtärningar eller 3 msk köttfond
1 tsk ljust muscovadosocker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm malen nejlika
salt, peppar
Garnering:
hackad persilja
Skala den gula löken och skär den i bitar, finhacka vitlöken.
Bryn grytbitarna i oljan (har du valt att göra grytan med karré, stek skivorna runt om, salta och peppra), tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med ett tag. Häll i krossade tomater och vatten så det täcker samt ev. rödvin.
Tillsätt därefter buljongtärningar/fond, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och låt småputtra under lock 1-3 timmar beroende på köttets kvalitet. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ugnsrostad potatis och rotfrukter, men ris går också bra.
Tips! Tzatziki är gott till!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
carola
Håller med er. Denna gryta är jättegod. Jag brukar använda älgkött, eftersom det finns hos oss. Lagade en gryta denhär veckan
Livsnjutarna
Å så god den måste vara när den är gjord på älgkött! Om vi springer på det ska vi testa laga på det.