IMG_0195.jpg
IMG_0195.jpg

Ugnsäpplen med hemmagjord vaniljsås.

Ugnsäpplen med underbart god vaniljsås som jag själv gjort kanske känns lite höstligt en dag som denna när sommarvärmen verkligen slagit till här hos oss. Termometern på skuggsidan visade +20 mitt på dagen och med solbrillorna på näsan har jag strosat runt på stan på min lediga dag. Långkalsonger, tack och hej för denna gång! 😉

Men åter till denna höstliga efterrätt. Månadens sötsak har denna månad personligt som tema och det är där ugnsäpplen och fin vaniljsås kommer in i bilden och kommer att bli detta köks bidrag. En dessert som ligger mig, Agneta, extra varmt om hjärtat för det är något jag kommer ihåg från barndomens dagar där mamma gjorde en hel långpanna åt gången full med ugnsäpplen. Men så var vi ju en 5-barns familj, är nog det än idag men något äldre. Med så enkla ingredienser skapa något så ofantligt gott är också något jag kan koppla till mitt eget hushåll idag. Så vi kanske har det här med enkelt och gott med oss sedan barnsben…

Den fina vaniljsåsen tar lite tid att göra men smaken är gudomlig. Förbered så att du bara har att blanda ner den vispade grädden i själva såsen så går det undan sen. Släng dig i väggen du vaniljsås gjord på färdigt pulver! Och de svarta fröna i såsen visar att den är gjord på äkta vanilj. Denna sås påminner också om rinnande vaniljglass och det som blir över kan lätt ätas sked för sked bara för att…

 

Det här receptet är för 4 personer.

Fin vaniljsås

3 dl matlagningsgrädde/kaffegrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
1 nypa salt

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull med matlagningsgrädden. Koka upp och låt sjuda under lock ca 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och låt svalna. Tag upp vaniljstången.

Vispa ihop äggulorna med sockret och häll blandningen i vaniljgrädden. Sjud försiktigt under vispning tills såsen är ganska tjock. Såsen får inte koka, då skär den sig! Låt såsen kallna.

Vispa grädden och vänd ner den i såsen strax innan servering.

 

Ugnsstekta äpplen

Ugnstemperatur: 225°

 

4 äpplen (Royal Gala använde jag i brist på inhemska höstäpplen)

Fyllning:

1 msk farin- eller vanligt socker (ikväll använde jag ljust muscovadosocker)
1/2 tsk kanel

Till formen:

1 dl vatten

 

Tvätta äpplena omsorgsfullt. Ta bort kärnhuset med hjälp av en äppelurkärnare. Lägg äpplena i en ugnsform. Blanda ingredienserna till fyllningen och fyll äpplena. Häll vattnet i formen.

Ugnsbaka äpplena i mitten av ugnen tills de känns mjuka, 20-30 minuter. Ös vattnet över äpplena någon enstaka gång under tiden de är i ugnen. Använd en provsticka för att känna om de är mjuka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ös lite av kanelvattnet över äpplena och servera dem något avsvalnade med vaniljsås till.

 

 

 

 

 

 

 

Och för alla som inte redan lagt märke till det finns nu Livsnjutarnas Gourmetkök på Facebook, gilla oss du med! 🙂

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Visst Amy, och fullt med minnen. Tänk vad dofter kan väcka minnen till liv, sånt man inte ens visste att man kom ihåg. 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.