pasta bolognese köttfärssås vardagsmat
pasta bolognese köttfärssås vardagsmat

Pasta Bolognese.

Det sägs att det finns lika många recept på pasta Bolognese som det finns kockar. Här kommer vår variant som är ett hopplock av olika recept, typiskt oss! En god Bolognese ska koka länge, helst göras dagen innan så att alla smaker gifter sig. Annars är rätten enkel att göra och den blir så himla god!

 

pasta bolognese köttfärssås

Ska den ätas på äkta italienskt vis så gäller det att servera köttfärssåsen med all annan pasta utom spaghetti!

 

 

4 portioner.

 

 

400-500 g köttfärs
1 paket (140g) bacon
1 gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 stor morot, riven
1 dl rödvin / 1 dl vatten
1 köttbuljongtärning / 1 1/2 msk köttfond
1 burk (400 g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
3 msk hackad färsk persilja
salt, svartpeppar

 

 

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv moroten. Klipp baconet i små bitar. Stek köttfärs, bacon, lök och vitlök i en traktörpanna, tillsätt den rivna moroten och låt den fräsa med en stund.

Tillsätt vinet/vattnet, buljongtärningen, oreganon och de krossade tomaterna. Låt puttra på medelvärme utan lock ca. 15 minuter så att såsen tjocknar, rör om då och då.

Lägg på locket, sänk värmen och låt såsen puttra i ytterligare ca. 40 minuter. Känns det att såsen blir för rinnig kan du lägga locket på glänt så att överflödig vätska avdunstar.

När såsen har kokat klart, tillsätt tomatpuré och färsk persilja. Smaka av med salt och peppar. Känns såsen syrlig (vissa krossade tomater är syrligare än andra), tillsätt en nypa socker. Såsen blir inte söt men däremot dämpas syrligheten.

Servera med kokt pasta, riven parmesanost och ett glas fylligt rödvin ifall du vill/kan.

 

pasta bolognese köttfärssås vardagsmat

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.