Hembakt korvbröd
Hembakt korvbröd

Hembakt korvbröd på årets första picknick.

Korv med bröd och räksallad måste väl ändå klassas som ett väldigt svenskt fenomen. Men det är inte ofta vi ätit det på grund av att vi inte ansett att det korvbröd man köper i affären är av någon särskild hög kvalité. Mest bara luft, ingen egentlig smak och inget som mättar våra magar. Men igår bakade jag egna fiberrika korvbröd och med en gång kändes det väldigt festligt och lyxigt att äta korv med bröd och mätta, ja det blev vi på riktigt!

 

 

 

 

 

 

 

Så vi passade på att fira vårens ankomst här i Kungälv; krokusar, snödroppar, videkissar, raggarbilar och mopeder, med att ta oss ut på årets första picknick. Lite kyligt ja, men det finns ju kläder att ha på sig, traskade vi mot Nordre älv och satte oss alldeles vid vattenbrynet med Bohus fästning i blickfånget och dukade fram det som också blev kvällens middag. Det bjöds på varmkorv, korvbröd, räksallad, varm choklad (ett måste på picknick under årets kallare perioder!) och den sista biten kokosmums till efterrätt. 🙂 Det här är äkta livskvalité och ett billigt sätt att verkligen fånga dagen och njuta av livet!

 

 

 

 

 

 

 

Och snäll som jag är vill jag självklart dela med mig av korvbrödsreceptet så att Ni, våra kära läsare, också kan baka egna om ni känner för det. Det var en väldigt lätthanterbar deg, mjuk, luftig och lätt och det har jag nog specialvetemjölet att tacka för. Tror inte att dessa bröd skulle blivit lika fluffiga med vanligt vetemjöl, men jag kan ju inte vara helt säker eftersom jag aldrig provat. 😉

 

Receptet ger ca. 20 korvbröd. Ugnstemperatur: 225°

50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 dl kruskakli
4 dl grahamsmjöl
ca. 7 dl vetemjöl special * + ca. 1 dl till utbakning

 

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till fingervarmt, +37° och häll över jästen och rör om tills den lösts upp. Blanda i socker, salt och kruskakli. Tillsätt grahamsmjölet och så mycket vetemjöl att degen släpper bunkens kant. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca. 40 minuter på ett dragfritt ställe.

 

 

 

 

 

 

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar. Kavla eller forma degen till en rektangulär platta, ca. 12 x 25 cm. Skär i 2,5 cm breda längder.

Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar med snittytan uppåt. Placera dem inte alltför tätt eftersom de jäser till sig. För lite rundare korvbröd kan du rulla dem lätt. Jäs under bakduk 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills bröden fått fin färg. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Skär en skåra med brödkniven och lägg i korven. Ät och förundras över hur gott hembakt korvbröd kan vara!!! 🙂

 

* Vetemjöl Special
Ett extra starkt vetemjöl, dvs. proteinhalten och proteinkvaliteten är högre än för kärnvetemjöl. Mjölet kräver en intensivare och längre bearbetningstid för att bilda gluten och det tar upp mer vatten än kärnvetemjöl. Används vid bakning av matbröd och klarar av att ge ett bröd med bra volym även om man blandar i grova komponenter såsom kli eller kross. (Text från Kungsörnens hemsida)

 

Receptet hittade jag på www.recepten.se

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.