IMG_9392.jpg
IMG_9392.jpg

Kokosmums.

Kokosmums, gräddbullar, kokosbollar… kalla det vad ni vill men jag föredrar kokosmums. Gräddbullar anser jag vara ett lite missvisande namn med tanke på att det inte finns någon grädde i dem. Kokosmums får det bli, punkt slut! Och när jag gjorde dem tänkte jag faktiskt på Stina i Saltkråkan när hon sålde Skrållan för 25 öre till Westman och gick och köpte sig en kokosboll.

Kokosmums tyckte jag var en kul grej att göra med en väldigt häftig konsistens! Och jag trodde inte man kunde göra sådant hemma i sitt eget kök för de var precis som de man köper, men mycket godare så klart. 😉 Smakmässigt var de väl inga utstickare, socker och kokos så klart, men nästa gång ska jag nog försöka smaksätta själva smeten med något…

Inspirationen till dessa godisbitar fick jag från den trevliga matbloggen Mårtenssons kök. Och fördelen med dessa kokosmums är att de innehåller inga konstiga eller dyra ingredienser och att de kräver minimal arbetsinsats från ens sida om man som jag har en hushållsassistent som kan vispa av sig själv i en halvtimme. 🙂

Du behöver en form, ca. 20 x 30 cm. Det blir 25-30 kokosmums beroende på hur stora du skär dem.

 

1 äggvita
4 1/2 dl socker
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

4 dl kokos
2 msk kakao

 

 

Lös upp gelatinet i det heta vattnet.

Blanda samman äggvita, florsocker, strösocker och det kalla vattnet i en skål. Vispa ner gelatinet och fortsätt vispa blandningen 30 minuter med elvisp/i assistent med visp monterad tills blandningen blir fluffig och fast till konsistensen.

 

Mät upp kokos och kakao i en 3-liters plastpåse och förslut den med luft kvar däri och skaka om så att allt blandas. Klä formen med bakplåtspapper. Strö ut kokos-kakao så att det täcker bottnen på formen.

 

 

 

 

 

 

 

Häll ut/klicka ut smeten i formen och strö på kokos-kakao så att det täcker. Täck med plastfolie och ställ in formen i kylen 3-4 timmar tills smeten har stelnat. Jag hade formen i kylen över natten.

Lyft upp bakplåtspappret på ett plant underlag och vik försiktigt ner kanterna. Skär därefter upp i lagom stora bitar och doppa snittytorna i resterande kokos-kakao.

 

 

 

 

 

 

 

Eftersom det blir ganska många bitar kokosmums kanske man inte äter upp alla på en gång. Förvara några i kylen och frys ner de resterande styckesvis, dvs. med smörpapper emellan. Och om jag förstått det rätt, har ej provat än själv, så behöver de inte tinas upp för de blir endast kalla i frysen… perfekt att ta till när överraskningsgäster dyker upp! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig kokosmumsstund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Mårtenssons kök

  Härligt att ni provade och att de gick hem, vi gillar dom skarpt! Men det känns just nu som det var evigheter sen vi gjorde dom och vi sitter ju och blir väldigt sugna:)

  Svara

  1. livsnjutarna

   Mårtenssons… Ja, vi är öppna för att prova det mesta inom det kulinariska. Hade just en utbildad bagare som fick provsmaka och gav mycket väl godkänt i betyg för den perfekta konsistensen! Kul när det var första försöket!

   Svara

 2. erik sander

  Oj vilka minnen! kom ihåg när jag som tonåring gjorde såna där mumsiga bitar. Nu måste jag fixa några såna snart!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Lena vännen, jag har naturligtvis tänkt på dig och sparat en var åt dig och dina döttrar! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.