Kycklingköttbullar med currysås
Kycklingköttbullar med currysås

Kycklingköttbullar/biffar med currysås.

Jag minns än i denna dag upplevelsen kring färdiga kycklingköttbullar; äckliga, en massa brosk som knastrade i munnen, usch! Vilken tur det är att man kan göra sina egna! Det är inte alls svårt, och det kommer att kännas så gott i munnen och i magen efteråt! Inga broskbitar, smakförstärkare, stabiliseringsmedel mm. Pricken över i:et är den hemmagjorda currysåsen som är så mjuk, len och smörig  i smaken! Såklart är den enkel att göra den också! Hittade recepten i en gammal veckotidning och på recept.nu, men modifierade dem lite såklart.

 

 

Kycklingköttbullar/biffar

4 portioner

 

1 pkt kycklingfärs, 400 g

1 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

1-2 tsk torkad timjan (1 msk om du använder färsk, hackad)

1 msk kycklingfond

2 tsk dijonsenap

2 tsk potatismjöl

1 ägg

1 dl vispgrädde

smör till stekning

 

  1. Lägg kycklingfärsen i en bunke. Tillsätt salt, peppar, timjan, kycklingfond, senap, potatismjöl, ägg och grädde. Rör till en jämn smet.
  2. Forma små köttbullar eller om du vill göra det enklare, klicka direkt i den heta pannan när smöret slutat att bubbla, platta till små biffar. Stek i ca 5 minuter(2,5 minuter per sida på medelvärme)

 

 

 

 

 

 

 

Servera med ris och hemmagjord currysås. Här kommer receptet på såsen!

 

Currysås

4 portioner

 

2+1 msk smör

2 msk vetemjöl eller idealmjöl

3 dl vispgrädde

2 msk curry

1 dl kycklingbuljong (1 dl vatten + tärning/1,5 msk fond)

salt

 

  1. Smält 2 msk smör i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Ställ åt sidan.
  2. Låt 1 msk smör fräsa lätt i en annan kastrull. Rör ner curryn, sedan buljongen och grädden. Vispa om allt och låt sjuda några minuter.
  3. Tillsätt mjölredningen lite i taget under vispning och låt sedan sjuda i 5 minuter. Krydda med salt och håll varm till servering.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.