Jag minns än i denna dag upplevelsen kring färdiga kycklingköttbullar; äckliga, en massa brosk som knastrade i munnen, usch! Vilken tur det är att man kan göra sina egna! Det är inte alls svårt, och det kommer att kännas så gott i munnen och i magen efteråt! Inga broskbitar, smakförstärkare, stabiliseringsmedel mm. Pricken över i:et är den hemmagjorda currysåsen som är så mjuk, len och smörig i smaken! Såklart är den enkel att göra den också! Hittade recepten i en gammal veckotidning och på recept.nu, men modifierade dem lite såklart.
Kycklingköttbullar/biffar
4 portioner
1 pkt kycklingfärs, 400 g
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1-2 tsk torkad timjan (1 msk om du använder färsk, hackad)
1 msk kycklingfond
2 tsk dijonsenap
2 tsk potatismjöl
1 ägg
1 dl vispgrädde
smör till stekning
- Lägg kycklingfärsen i en bunke. Tillsätt salt, peppar, timjan, kycklingfond, senap, potatismjöl, ägg och grädde. Rör till en jämn smet.
- Forma små köttbullar eller om du vill göra det enklare, klicka direkt i den heta pannan när smöret slutat att bubbla, platta till små biffar. Stek i ca 5 minuter(2,5 minuter per sida på medelvärme)
Servera med ris och hemmagjord currysås. Här kommer receptet på såsen!
Currysås
4 portioner
2+1 msk smör
2 msk vetemjöl eller idealmjöl
3 dl vispgrädde
2 msk curry
1 dl kycklingbuljong (1 dl vatten + tärning/1,5 msk fond)
salt
- Smält 2 msk smör i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Ställ åt sidan.
- Låt 1 msk smör fräsa lätt i en annan kastrull. Rör ner curryn, sedan buljongen och grädden. Vispa om allt och låt sjuda några minuter.
- Tillsätt mjölredningen lite i taget under vispning och låt sedan sjuda i 5 minuter. Krydda med salt och håll varm till servering.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~