IMG_9349-Kopia.jpg
IMG_9349-Kopia.jpg

Knäckehäxan var här och trolla’.

Nu kan jag sätta upp hembakat knäckebröd på meritlistan också. Inte alls svårt att göra, men så har jag oftast den inställningen att inget är svårt att göra förrän jag i alla fall provat. 😉 Har länge gått och haft knäckebrödsbak i åtanke sen jag hittat ett urklipp ur Allers nr. 34/08 och denna kulna dag fick det bli av. Man får bara räkna så att man har några timmar över för jäsning, men under den tiden kan man lätt göra något annat, och sen själva utbakningen och gräddningen. Men jag kan lova att det är värt det! Och doften av nygräddat knäckebröd kan göra vem som helst knäsvag!

För att inte tala om smaken tack vare alla de goda fröna. Och knaprigheten! Får varna att detta knäckebröd kan vara beroendeframkallande! 😉 Om kocken i vårt kök får hembakt bröd (rostbröd) till frukost så får jag nu också ståta med det. Och bara därför borde det ju bli extra lätt att ta sig upp om morgnarna…

Utifrån detta recept fick jag ut 16 knäckebrödskakor. Ugnstemperatur: 225°

 

25 g jäst
6 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk flytande honung
8 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
2 dl sesamfrön

 

Till utbakning:

1 dl vetemjöl

 

Smula ner jästen i en bunke, rör ut den med vattnet, honungen och saltet. Rör i resten av ingredienserna och blanda väl. Här använde jag min excellenta hushållsassistent!

 

Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går bra.

 

 

 

 

Dela degen i 16 bitar och rulla dem till bollar. Kavla ut runda, tunna kakor på sparsamt mjölat bakbord. (Eller till rutor för att utnyttja bakplåtens yta maximalt så går gräddandet lite snabbare.) Kavla ett par tag med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Lägg brödkakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Bakar du runda kakor kanske du vill göra ett hål i mitten med hjälp av t.ex. ett snapsglas.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 14 minuter tills bröden är välgräddade men inte brända.

 

 

 

Låt dem svalna på galler.

 

 

Knäckebröden håller flera månader om de förvaras luftigt och torrt i papper.

 

 

 

 

 

 

 

 

På detta knäckebröd behövs inget annat pålägg än lite smör för det är så mycket smak i brödet i sig. På lite tjockare ställen kan det vara lite segt men det är bara mumsigt. Och efter att ha ätit det till frukost idag kan jag meddela att det ger en helt annan mättnadskänsla än ”vanligt” knäckebröd. Så knapra på! 🙂

 

Knaprig knäckestund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.