IMG_9332-Kopia.jpg
IMG_9332-Kopia.jpg

Chokladmakroner med banoffee curd.

Då är försök nummer två avklarat i den ädla konsten att baka makroner. Denna gång blev det chokladmakroner med en fyllning av både banoffee curd och chokladganache. Blev nog inte idag heller riktigt klok på min makronmatta i silikon. Så gott som alla makroner fastnade fast i den… så ja, det var en hel del makroner som inte längre såg ut som makroner som åkte i soporna. Men jag höll mig lugn! 😉 Undrar om jag inte måste prova smörja makronmattan nästa gång med något slags fett… Eller så får jag helt enkelt börja använda mig av enbart bakplåtspapper. Är det någon av er läsare som har erfarenhet av den här makronmattan?

Det positiva idag var ändå att det  var endast ett fåtal av makronerna som sprack på ytan så jag måste ha fått till det där med rätt temperatur ganska bra. Idag provade jag dessutom ett annat makronrecept, det blev Leilas grundrecept med en egen liten modifiering. Det var en lite mer rinnig smet än den jag senast gjorde i och med att jag inte vispade marängen lika hårt, så makronerna flöt bättre ut idag men vissa blev kanske lite för stora istället. Undrar om jag ska skylla lite grann på vädret idag för någonstans har jag läst att makroner liksom maränger aldrig lyckas vid dåligt väder. Ute har det fallit snöblandat regn hela dagen. Ja ja, som ni förstår är jag inte heller avskräckt efter denna gång utan kommer nog att göra makroner fler gånger. 🙂 Och till min hjälp har jag nu en bok om makroner som hittills är mitt enda bokrea-fynd.

 

Så av detta recept skriver Leila att det ska bli 25 makroner, dvs. 50 mandelkakor eller så blir de lite fler som för mig. 😉

 

Ugnstemperatur: 150° – varken mer eller mindre!!!

 

4 äggvitor
1/2 dl socker
125 g mandelmjöl
1 msk kakao
4 dl florsocker

 

Fyllning:

100 g mörk choklad, Lindt 85%
1 1/2 dl vispgrädde

banoffee curd

 

Sikta ner och blanda mandelmjöl, kakao och florsocker i en skål.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en separat bunke och öka efter hand. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Sikta ner de torra ingredienserna lite i taget och blanda försiktigt med hjälp av en slickepott. Rör försiktigt tills du får en slät och blank smet.

Spritsa eller klicka ut smeten till 50 (?) runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper eller på makronmattan. Knacka plåten mot underlaget för att eventuella luftbubblor och ojämnheter försvinner. Om det fortfarande finns några små toppar kvar kan du släta ut dem genom att försiktigt klappa på dem med fuktat finger.

 

 

 

 

 

 

 

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. De ska kännas hårda på ytan, undersidan ska inte dallra men de ska ändå vara lite mjuka i mitten.

Dra bort bakplåtspappret/makronmattan från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Under tiden gör du fyllningen. Hacka chokladen fint och lägg den i en värmetålig skål. Hetta upp grädden i en kastrull tills den sjuder och häll över chokladen. Rör om hela tiden tills du får en jämn chokladsmet. Låt kallna helt, rör om emellanåt.

Sedan parar du ihop jämnstora mandelkakor och brer chokladganache på den ena halvan och banoffee curd på den andra halvan. Lägg ihop dem med ett lätt tryck. Förvara i tätslutande burk i kylskåp, de ska hålla sig några dagar om de inte hinner bli uppätna innan dess. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Smakkombinationen är perfekt balanserad. Det söta från banoffee curden kompenseras av chokladbeskan och gör dessa makroner värda sitt namn!

 

Smarrig makronstund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Rebecca

  De är nog inte tillräckligt gräddade då de fastnar på underlaget. Jag gjorde på vanligt bakplåtspapper och hade dem inne i 12-13 min och de fastnade bara lite, så nästa gång tänker jag grädda aningen längre!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Rebecca, då får jag prova grädda dem lite längre nästa gång då… men på bakplåtspappret fastnade de knappt alls eftersom jag provade några där också som inte fick plats på mattan… Ja ja, övning ger färdighet! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Ja Amy, har hittat en klar favorit i banoffee curd i samspel med choklad. Frågan är bara om jag kan hitta det här i Sverige att köpa för denna burk jag fick slut på nu är importerad från hemlandet Finland. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.