Passion för mat
Passion för mat

”Passion för Mat” 2012.

Under helgen som var gick matmässan ”Passion för Mat” av stapeln i centrala Göteborg. Mässan arrangerades för 5:e året i rad och var välbesökt. Under Eriksbergshallens tak samsades 112 utställare med en enda föresats; att reta våra smaklökar, vilket de också lyckades med! Här var vi verkligen omringade av höjdare inom svensk matlagningskonst och bara för att nämna en; f.d. Nobelkocken Johnny Johansson.

Med dryckeskupongerna i beredskap och ett hyrt vinglas i handen provsmakade vi oss fram bland utställare som erbjöd viner. Stämningen på mässan var tämligen avslappnad eftersom många var lite smått på kanelen. Det som utmärkte sig mest enligt oss av de ädla dryckerna var björksavsvinet ”Sav”. Det är ett svenskt (jämtländskt) mousserande vin med 100% björksav. Smaken var lite nötig och brödaktig men ändå frisk. Priset överraskade oss, eller kanske inte, efter en titt på Systembolagets hemsida, 329 kronor för en flaska på 750 ml! Men vid något speciellt tillfälle kommer vi nog att köpa det ändå.

 

 

 

 

 

 

Ingen behövde gå hungrig på denna mässa. Det fanns allt möjligt att provsmaka och köpa med sig hem, både sött och salt. Naturligtvis fanns det italiensk buffé som lunchalternativ och en avsmakningsmeny komponerad av Katja Palmdahl som är kock, matskribent och är med i olika matlagningsprogram.

 

 

Avsmakningsmenyn bestod av:

  • Dill- och fänkålsgravad salmalax med potatis- och pepparrotsterrin med äpple
  • Karljohan- och palsternackspuré med majskycklingfilé och lammfilé samt puylinser i aroniavinaigrette
  • Gäsene Minimunk hushållsost, lagrad minst 22 månader med fikon- och björnbärsbalsamicomarmelad och rostad panko (japanskt surdegsströbröd)
  • Lakrits- och vaniljpannacotta med lemon curd och färska hallon samt vit choklad

 

Gotti-gott-gott, men några av rätterna lämnade ett särskilt stort avtryck i magen. Karljohan- och palsternackspurén var gudomlig och kommer nog att testas här hemma. Minimunk tog den vanliga hushållsosten till en helt annan dimension och finns nu i vårt kylskåp.

I Köksskolan fick vi stifta bekantskap med den svenska lakritsgurun Martin Jörgensen med sitt egna företag Lakritsfabriken . Under den korta föreläsningen fixade han till ett hälsosamt mellanmål; äppelbitar, riven färsk ingefära, rivet citronskal och kryddat med lakritspulver. Wow!

 

 

 

 

Flickorna Kanold från Göteborg erbjöd praliner i alla dess former och smaker. Vi kan verkligen rekommendera deras ädelosttryffel och havssaltstryffeln ”Göteborg”!

 

 

 

 

Men vi träffade också på en gammal bekant under de fyra timmarna vi tillbringade med att vandra runt runt i mässhallen. Nämligen – Malaxlimpan, en finlandssvensk storhet!

 

 

 

Med magarna mätta av alla smakprover och huvudet trött av alla intryck var det ändå inte mycket som följde med oss hem. Endast ryggbiff från Hälsingestintan, som blev lördagens middag, samt Haga-Petters rökta korv, från det lokala charkuteriföretaget Jakobsdal, som hamnade på frukostmackan idag. Och sist men inte minst; olivoljan ”Primo”, som vi även brukar kalla ”gräsklippar’n”, från Olivolja etc. Men upplevelsen var inte desto mindre för det och vi ser fram emot nästa års mässa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och hej!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.