Lakritsmakroner
Lakritsmakroner

Lakritsmakroner.

Makroner eller heter de macarons? Jag blir inte riktigt klok på vad man ska kalla dessa franska småkakor som är en blandning mellan maräng och biskvi. Hur som helst har jag bakat dem för allra första gången nu, smaksatta med lakrits, och det till och med på beställning. Jag måste hålla med alla övriga makronmakare; makroner är väldigt lätt att göra men risken att de ska misslyckas är stor… jag har läst någonstans att 1 av 10 försök lyckas… Och det kanske förklarar varför mitt resultat blev som det blev…

Har läst mig till att rätt ugnstemperatur är avgörande för om makronerna blir fina eller inte. För varm eller för kall ugn gör att de spricker.

Införskaffade till och med ett makronkit med makronmatta i silikon med tillhörande sprits för att känna mig riktigt professionell. Makronerna på mattan blev väldigt fina och helt enligt alla fina bakbilder, dock lite små för jag tror att jag hade för lite smet till varje. Smeten räckte därför till mer än att fylla mattan med och då använde jag vanligt bakplåtspapper och det var där fulingarna uppstod, sprack och höjde sig som pyramider. De åkte i sopkorgen av ren ilska… o, ja, denna kakmakare har visst temperament! 😉 Men de fina bakverken levererades till sin lakritsälskande beställare och fick mer än väl godkänt. Och visst provsmakade jag också, kan bara konstatera att närmare himlen än så här kommer man inte om man är lakritsälskare! 🙂 Vill även säga att personer som har problem med för högt blodtryck ska akta sig för att äta för mycket lakrits.

Lakritspastan var lite lurig att hitta men efter några timmars letande på nätet hittade jag en webshop, Strössel & Annat, där jag kunde beställa och som levererade snabbt som tusan.

Så även om jag ”lovade” mig själv efteråt att aldrig mer göra makroner så har jag nu svalnat av och vill visst prova fler gånger. Man kan ju bara misslyckas och alltid lär man sig något matnyttigt av det också, eller hur?

Jag vågar inte skriva hur många makroner det blir av detta recept, för övrigt hittat hos Söta saker, eftersom mina blev av mini-varianten. Utan ni får helt enkelt testa er fram, liksom jag!

 

Ugnstemperatur: 150°

 

125 g mandelmjöl
225 g florsocker
125 g äggvita
25 g socker

3 msk lakritspulver
svart karamellfärg

 

Lakritskräm till fyllning:

1 msk lakritspasta
2 msk färskost eller rumsvarmt smör (jag använde smör)
2 dl florsocker

 

 

Separera äggvitorna och låt dem stå i rumstemperatur över natten.

Lägg mandelmjölet i en torr bunke. Sikta ner florsockret och blanda noga. Blanda därefter i lakritspulvret.

Häll äggvitorna i en separat bunke (helst en av rostfritt stål). Vispa vitorna hårt tills det går att vända bunken upp och ner. Vispa i sockret lite i taget och eventuellt karamellfärgen.

 

 

 

 

 

 

 

Vänd ner några skedar av marängsmeten i mandelpudret och vik försiktigt tills det blandats. Rör därefter försiktigt ner resten av marängen tills smeten blivit jämn, men utan att röra för häftigt.

Häll smeten i spritsen. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper eller inom den mindre cirkeln på makronmattan. Låt stå i minst en timme. Grädda sedan i 10-12 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Ta försiktigt loss makronerna från plåten/mattan när de svalnat något. Vispa ihop lakritskrämen och spritsa ut den på varannan kall makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt utan att trycka till krämen för hårt. Förvara i burk med lock i kylskåp. Godast smakar de om de serveras rumstempererade då alla smaker kommer till sin rätta.

 

 

 

 

 

 

 

De fula ………                                                                                   och de fina!

 

Smarrig lakritsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.