Roast 'n toast
Roast 'n toast

Roast’n Toast.

Själv knaprar jag i mig knäckebröd till frukost för att jag tycker jag håller mig längre mätt på det. Men kocken här i hushållet äter alltid rostat bröd. Och för en tid sen kom han med ett önskemål om jag skulle kunna baka bröd att rosta. Och vad gör man inte för sitt livs stora kärlek? 😉

Sagt och gjort! Jag utgick från receptet på smörgåstårtbottnen men justerade mängden salt och socker samtidigt som jag hade i lite grövre mjöl. Jag gjorde dessutom dubbel sats. Varför grädda bara ett bröd åt gången när det får plats minst två samtidigt i ugnen? Och mitt rostbröd, mitt roast’n toast, har hyllats här hemma för sin frasighet och saftighet… allt utan ett endaste spår av tillsatser! Och det blir mycket billigare än det du köper… Jag skivar alltid brödet innan jag fryser in det, då är det lätt att plocka ut så många brödskivor du vill rosta just då.

 

Receptet är nu förstorat så att det blir 2 stora formfranska av det. Ugnstemperatur: 200°

Jag använder mig av två rektangulära kakformar á 2 1/2 liter.

 

50 g jäst
8 dl mjölk (använd laktosfri för laktosfritt bröd)
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
ca 10 dl vetemjöl + ca 10 dl mjöl av grövre sort; graham, råg, dinkel + ev. frön av olika slag

 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken med oljan till 37°, dvs. fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker.

Arbeta in så mycket av mjölet med maskin eller för hand att degen släpper degbunkens kanter. Du kan behöva ha i lite mer än jag angett i receptet men det är svårt att ange rätt mjölmängd när det gäller bröd. Man får helt enkelt gå på känsla. Strö över lite mjöl och jäs degen under bakduk ca 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Knåda in resten av mjölet på ett mjölat bakbord. Forma degen till två avlånga bröd. Lägg degkakorna i smord form och tryck ut lite mot kanterna. Jäs bröden övertäckta ca. 30 minuter på ljummet och dragfritt ställe.

Grädda bröden på galler på bottnen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna väl inlindade i en bakduk så att de håller sig mjuka och saftiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.