IMG_90791.jpg
IMG_90791.jpg

Lamm i rödvin.

Jag älskar lamm, men får ofta höra att ”lamm smakar ju kofta”. Och jag måste erkänna att det är sant, men inte alltid! Det finns lamm som smakar kofta och lamm som smakar som lamm ska smaka, helt gudomligt gott! Jag hoppas att du vågar dig på att prova lamm. Köttet är magert, mört och smakrikt och kan varieras på många olika sätt. Detta recept har jag kommit på själv, och det är så enkelt! Men se till att inte vara alltför hungrig, lammet ska nämligen puttra på svag värme i ca 2 timmar! Men jag lovar, har du tålamod så kommer du att bli belönad!

 

 

Lamm i rödvin

2-4 portioner

 

ca 800 g lammkött med ben, t.ex. stek i skivor

lammfond ( hade sparat och frysit ner efter en omgång med lammstek i ugn). Har du inte lammfond, funkar 1,5 msk kalvfond alldeles utmärkt!

en halv flaska rödvin

3-4 vitlöksklyftor

1-2 kvistar rosmarin(prova dig fram, rosmarin är stark i smaken och kan ta över om man har i för mycket)

salt, peppar

smör och olivolja till stekning

 

Låt köttet bli rumstempererat, salta och peppra. Stek i fettblandningen så att köttet får färg, använd gärna en traktörpanna med lock! Häll i rödvinet och fonden. Skala och banka sönder vitlöksklyftorna, klipp av 1-2 kvistar rosmarin och lägg dessa i pannan. Lägg på locket och koka på svag värme i ca 2 timmar. Servera med tzatziki och ett gott bröd, t.ex grekiskt lantbröd.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.