IMG_6910.jpg
IMG_6910.jpg

Tigermuffins med klös.

Tänk lakrits och citron istället för choklad och vanilj, vips har du tigermuffins med klös!

Jag har alltid varit svag för lakrits, sötlakrits. I mina yngre dagar föråt mig av det goda svarta med påföljd att jag följande dag inte ens kunde gå upprätt. Det kan man kalla rejält magknip! Nuförtiden är jag betydligt mer försiktig och lagom är alltid bäst!

Men mina lakritsskov går i vågor och det var i samband med ett förhöjt begär  som jag kom på denna muffinskombination. Och jag provbakade dem tre gånger innan jag blev helt nöjd med smak- och färgsättningen. Grundreceptet har jag tagit från Leila Lindholms bok ”A Piece of Cake” (en helt underbar bok enligt min mening) men med vissa modifikationer.

 

Av detta recept blir det 12 normalstora muffins. Ugnstemperatur: 175° varmluft eller 200° i en vanlig ugn

 

3 ägg, rumstempererade
2 1/2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

 

I en tredjedel av den vispade smeten blandar du i:
svart hushållsfärg

ca 1 tsk lakritspulver (eller smaka av och bestäm själv hur mycket du lakritssmak du vill ha)

 

I två tredjedelar av den vispade smeten blandar du i:
gul hushållsfärg
rivet skal och saft från 1 citron (eller smaka av och bestäm själv hur stark citronsmak du vill ha)

 

Glasyr:

florsocker
citronsaft

 

Garnering:

krossad rålakrits
solgult strössel med smak av citrus

 

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smörblandningen i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten med en slickepott. Undvik att använda elvisp i detta skede för annars går luften ur smeten och du riskerar få platta muffins.

Nu delar du upp smeten i två olika skålar och blandar i smaksättningen (lite efter behag).

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt för bästa resultat, då riskerar du inte att muffinsen flyter ut. Tänk på att fylla 2/3 av muffinsformen så att de inte rinner över.

 

 

 

 

Lägg en klick med citronsmet i botten av varje muffinsform. Därefter fördelar du lakritssmeten i formarna och avslutar med ett lager citronsmet så att den svarta smeten täcks helt. Om du vill tar du en grillsticka och rör om i varje muffinsform så att smeten blandar sig lite och ger ett marmorerat mönster. Men i och med att muffins är så små gör det ingen större skillnad.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

Blanda florsockret med lite citronsaft så du får en jämn och lagom fast glasyr. Glasera muffinsen och strö över strössel och lakritskross. Och låt dig nu väl smaka klösiga tigermuffins!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig muffinsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.