IMG_8904.jpg
IMG_8904.jpg

Smöriga tesnibbar.

Precis som min mor har jag en förmåga att samla gamla tidningar på hög. Högen har ofta en benägenhet att växa till sig rejält innan jag kommer mig för att gå igenom den för att se om jag hittar något roligt att riva ut. Oftast är det spännande kreationer eller recept som jag fiskar efter. Det var så jag kom över det här receptet. Och ju mer smör ett recept innehåller desto säkrare är det att det hamnar i mina gömmor. 😉

De här tesnibbarna blev fluffiga och lätta i konsistensen. Smörsmaken var väldigt framträdande och gjorde dem mycket saftiga. I smaken påminner de lite grann om croissanter. Ett utsökt eftermiddagsfika denna söndag fick vi njuta av! 🙂

 

Receptet ger 16 st. Ugnstemperatur: 225°

5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 1/2 msk (23 g) kallt smör
1/2 paket (25g) jäst
1 1/2 dl kall mjölk
1 ägg

 

Fyllning:

75 g mjukt smör

 

Pensling:

1 ägg

Garnering:
linfrön, vallmofrön, sesamfrön eller annat frö

 

Montera matberedaren med kniv och häll ner mjöl och socker. Smula ner det kalla smöret och låt det arbetas in i mjölblandningen.

 

 

 

 

 

 

 

Smula ner jästen i en liten skål och vispa ut den med den kalla mjölken. Vispa ner ägget. Häll jästblandningen i matberedaren och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen och knåda den lite lätt för hand, använd lite mjöl om den känns alltför klibbig. Låt degen sedan jäsa övertäckt i en bunke till dubbel storlek, ca en timme.

 

 

 

 

 

 

Ta upp degen på bakbordet, bearbeta den lite lätt och kavla sedan ut den till en rektangulär, ca 55*25 cm. Bred hälften av smöret längsmed på 1/3 av deglängden. Vik in den smörade tredjedelen och bred resterande smör även ovanpå längden som blev invikt. Till slut viks den osmörade längden över. Ta några lätta tag med kaveln, deglängden kommer då att bli längre, ca 70 cm.

 

 

 

 

 

 

 

Dela längden i 16 jämnstora bitar. Vispa upp ägget och pensla degbitarna. Strö sedan över linfrö eller annat frö. Flytta över snibbarna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt tesnibbarna stå och jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter, på ljummet ställe som t.ex. ovanpå spisen med ugnsvärmen på.

 

 

 

 

 

 

 

Grädda snibbarna i mitten av ugnen ca 7-10 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Servera dem gärna lite ljumma med ost och marmelad till utöver en stor mugg med gott och varmt té.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.