IMG_8854.jpg
IMG_8854.jpg

Havrekex.

Tänk att gå en promenad i solen, känna den värma kinden. Strosa utmed älven som reflekterar solens strålar. Passera Kexfabriken här i Kungälv, kexstaden, och känna doften av nybakta kakor och kex. Ta ett djupt andetag och andas in alla förföriska dofter. Ett till andetag och plötsligt känns det som om du verkligen ätit en kaka eller ett kex. Det är vid sådana tillfällen jag känner mig extra lycklig över att få bo just här, att jag utan att själv behöva baka kan få andas kakångor så att jag nästan blir hög och vimmelkantig. För doftmoln av kakor och kex doftar bra mycket bättre än pappersmassa! 😉 Och det är många gånger vid ett sånt tillfälle lusten att baka kommer över mig med sådan kraft att det inte är lönt att stå emot.

Så var det igår, Kexfabriken måste ha bakat salta kex av något slag och plötsligt var jag också ”tvungen” att göra det. Så det blev ett nytt recept att prova och valet föll på havrekexen. Smarrigt kvällsfika fick vi. 🙂

Det luriga med ett nytt recept är att man aldrig vet hur slutresultatet kommer att bli. Det luriga med just de här kexen var hur tunt man egentligen skulle kavla ut degen. Så vi fick nästan tre olika kex beroende på deras tjocklek. De tunnaste blev riktigt knapriga, de tjockare påminde lite om tunna scones, med en mjuk kärna, och de som blev alldeles ”lagom” tunna blev riktigt spröda. Men alla blev bra på sitt sätt för hembakat slår allt när det är gjort på bra råvaror (läs smör) och bakat med kärlek! Och doften fick det att kurra rejält i magen. 🙂

 

Havrekex

Receptet ger 25-40 st beroende på hur tunt man kavlar. Ugnstemperatur: 200°

 

100 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
3 dl fiberberikade havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

 

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Häll i vätskan i matberedaren med kniven monterad. Blanda och tillsätt de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg. Degen kan kännas lite klibbig men det fixar man lätt med lite extra mjöl när man sedan knådar ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora delar.

 

 

 

 

 

 

Platta ut de båda degbitarna till en kaka på var sitt bakplåtspapper som är lika stort som själva ugnsplåten.
Kavla ut degen tunt, ca 30*30 cm, alltefter hur tunna kex man vill ha. Strö lite mjöl på degen så att inte kaveln fastnar när du kavlar. Glider bakplåtspappret runt när du kavlar kan du lägga en tunn, fuktad och urvriden kökshandduk under.

Nagga den färdigkavlade degplattan, annars blåser kexen upp sig under gräddningen. Ruta degplattan i jämnstora rutor med degsporre. Av deg som blir över kavlar du ut nya kex.

 

Dra över bakplåtspappret på en plåt och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills kexen är gyllenbruna. Det är viktigt att de gräddas tills de blir aningen bruna så att de blir spröda och smaken utvecklas väl.

 

Låt kexen svalna lite på låt innan de läggs på galler för att svalna helt. Kan förvaras i tätslutande burk eller frysas in om nu några skulle bli över…

Tips!
Nästa gång ska jag prova baka dessa kex med rågflingor och kanske minska sockermängden.
Inte för att kexen på något sätt är för söta, man kan precis ana sig till det sockersöta och har man salta pålägg försvinner det helt. Och jag kan tänka mig att de här kexen skulle passa perfekt på ostbrickan.

 

Smarrig kexstund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.