IMG_7875.jpg
IMG_7875.jpg

Banoffepaj.

En paj vars namn låter barnsligt gott, och det är den också! Banoffepaj, man blir glad bara av att säga det och när man väl ätit den är man alldeles salig, barn som vuxen. 😉 Den är allt man någonsin drömt om!

Har man bara kokat den kondenserade mjölken så går denna paj att göra i ett nafs, du behöver inte ens ugn.

 

Receptet är för 1 paj

 

200 g Digestivekex
100 g smör
1 burk (400 g) kondenserad mjölk
3 bananer
2 1/2 dl vispgrädde

 

Garnering:
mörk choklad

 

Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Burken måste hela tiden vara helt täckt med vatten, fyll på med kokande vatten allt eftersom det kokar bort. Låt koka minst 3 1/2 timmar, ju längre det får koka desto hårdare blir kolan. Kyl den oöppnade burken i kallt vatten. Detta moment gör jag alltid dagen innan och låter mjölkburken stå i kylskåp över natten, då är den med säkerhet helt kall.

Smält smöret. Smula kexen i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt en stund.

Vispa grädden, söta den inte! Bred ut kolasmeten över pajskalet. Skiva bananerna och lägg dem ovanpå. Bred den vispade grädden över. Använd en potatisskalare för att flisa chokladen och garnera med fliset. Ställ kallt till servering. Sedan är det bara att avnjuta och bli barnsligt nöjd! 🙂

Tips!
Är man ett litet hushåll kan man göra som jag gjorde i helgen, halvera detta recept och göra fyra portionspajer och använda andra halvan av den kokta kondenserade mjölkburken till Kolayoghurten. Då har man plötsligt två enkla efterrätter gjorda nästan omedelbums! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.