IMG_7866.jpg
IMG_7866.jpg

Kolayoghurt.

Slängde ett öga i en tidning på vårdcentralen för några dagar sedan och fick då syn på denna smarriga efterrätt. Och genast kände jag – att det här är något jag måste testa! Minimal ansträngning och få ingredienser – det borde passa alla minutjagande individer. 😉 Men unna er att avnjuta kolayoghurten i lugn och ro för den är förförande god och välbalanserad, sötman i den kondenserade mjölken* bryts fint av med den syrligt krämiga yoghurten.

Men tänk nu på att mjölkburken ska koka i minst 3 1/2 timme och sedan kylas ner helt, det tar sin tid men då kan ni alltid göra som jag gjorde – storstäda lägenheten under tiden och vips så är två saker gjorda samtidigt! 😉 Och belöningen kommer…

Nu är det lite svårt att skriva exakta mängder av hur mycket ni skall använda för allt beror på hur stora glas/skålar som används och hur proportionerliga ni vill vara.

 

Uppskattningsvis till 4 portioner behöver ni följande;

1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk
600 g krämig naturell yoghurt med minst 10% fetthalt, typ grekisk eller turkisk yoghurt
malen kanel

Börja med att koka den oöppnade  mjölkburken, lägg den i en kastrull och fyll upp med vatten. Låt koka minst 3 1/2 timme, ju längre du kokar den desto hårdare kola blir det, och vattnet måste hela tiden täcka burken. Jag brukar koka upp vatten i min vattenkokare med jämna mellanrum för att fylla på med så att inte kokandet avtar i kastrullen. Sedan ska mjölkburken kylas, låt den oöppnad ligga i kallt vatten som byts ut då och då. Det här momentet brukar jag göra en dag i förväg, och då står mjölkburken i kylskåpet över natten.

Sedan är det att varva kola och yoghurt i lämpliga efterrättsglas. Börja med ett lager kola, sedan yoghurt och sedan ett varv till av båda. Just innan servering pudras malen kanel över. Låt er väl smaka! 🙂

* kondenserad mjölk är tillverkad av komjölk som genom kokning koncentrerats och sötats med socker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Pingback: Livsnjutarnas gourmetkök » Banoffepaj.

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.