IMG_78121.jpg
IMG_78121.jpg

Lingongott.

Igår stod jag och rensade 12 kg lingon, inte kanske den roligaste sysselsättningen en lördagskväll men ett uthållighetstest som heter duga – och som jag klarade galant med lite möda och stort besvär! 😉 I många timmar såg jag rött där! Jag frös in alla lingon helt naturella i påsar. Då kan jag göra vad jag vill av dem senare. Det mesta av lingonen kommer nog att ätas upptinade i frukostyoghurten, rena medicinen! 🙂

En av de enklaste efterrätterna att göra hittar ni här. Och passar utmärkt att göra i dessa lingontider. Första gången jag fick smaka lingongott var i lågstadiet. Fröken och hela klassen tillsammans gjorde det i en 10-liters plasthink vill jag minnas och jag tyckte faktiskt om det. Lingon var nämligen ingen stor favorit hos mig som i de yngre åren, lingonsylt var avskyvärt. Hemmavid var det ingen som blev förtjust i denna kvargröra så det blev inte ofta gjort. Inte för att jag gör den särskilt ofta nu heller i mitt eget hem, men minst en gång om året och ofta i anslutning till att jag har färska lingon tillhands. Och smaken är precis som den jag minns från klassrummet för minst 22 år sedan…

Receptet räcker till 4 mindre efterrättsportioner, vill ni ha mer är det bara att förstora.

 

1 dl vispgrädde
1/2 msk vaniljsocker
2 dl kvarg/kesella
ca 1/4 dl strösocker
1 dl lingon + några till dekoration

 

 

 

 

 

 

 

Mosa lingonen med en gaffel och blanda med strösockret. Vispa grädden i en skål och smaksätt den med vaniljsockret. Blanda ner kvargen och rör om så att allt blandas väl. Rör till sist ner lingonmoset. Servera i fina efterrättsskålar och dekorera med några hela lingon.

ftersom lingongott inte är så sött, utan mer åt det syrliga hållet (vilket självklart kan varieras med sockermängden) kan det också passa som mellanmål åt småhungriga skolmagar. Kanske de rent av kan fixa sitt mellis själv!?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig lingonstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.