Detta recept är ett hopkok av flera recept som jag har hittat, inte så ovanligt då det gäller mig! Men hur som helst så är det enkelt att laga denna underbara räkcocktail. Det enda som kan ta tid är att skala räkorna, men väl värt mödan.
En av våra favoriter bland förrätter är denna lyxiga cocktail med en smakrik dijondressing. Räkcocktail är en riktig klassiker. Djupfrysta oskalade räkor är det nästbästa alternativet att använda här efter färska kokta räkor.
Räkcocktail
Förrätt för 4 personer.
– 12 mini plommontomater, mogna
– 1/2 gurka
– 1 mogen avokado
– ca 500 g djupfrysta räkor med skal
– 100 g gravad lax i strimlor
Dressing:
– 1,5 msk dijonsenap
– 1 msk flytande honung
– 1 tsk vit balsamvinäger
– 1/2 dl olivolja
– salt, svartpeppar
Till garnering:
– 4 oskalade räkor
Till servering:
– rostad formfranska (kan också stekas i olivolja i panna)
– 4 citronklyftor
Låt räkorna tina i kylskåp över natten.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål så att smakerna får samsas en stund.
Skär tomaterna i mindre bitar. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ur kärnorna med en liten sked. Tärna sedan gurkan. Skala och tärna avokadon. Skala räkorna men spara fyra till garnering.
Blanda ihop alla ingredienserna till cocktailen, häll över dressingen och rör om. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Fyll upp i t.ex. fina vinglas. Det är gott att droppa lite citronsaft över cocktailen när man äter.
En förrättsklassiker serverad ur vinglas; räkcocktail med gravad lax och dijondressing.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~