IMG_6419.jpg
IMG_6419.jpg

Päronkonjakskransar.

Att baka småkakor är så mysigt tycker jag. Det är som ett gammeldags högtidligt hantverk som hör ihop med äldre generationer. Hemma hos oss bakades det alltid småkakor till högtider och annat firande, konstigt skulle det ha varit annars! Mormor bakade också mycket. Men det här receptet är inget jag ärvt utan det är helt nytt och fräscht. Tänk att man kan skapa något så gott med så få ingredienser, men se nu till att använda riktigt smör! Annars var det nog päronkonjaken som drog min nyfikenhet till detta recept. Och det gjorde mig verkligen inte besviken!

 

Detta recept ger ca 50 kakor. Ugnstemperatur: 200° eller varmluft 175°

 

5 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker
2-2 1/2 msk päronkonjak, Xanté

 

Lägg mjöl, smör i bitar och socker i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt päronkonjak och kör tills du fått en smidig deg.

Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i minst en timme, gärna över natten eller lägg den en snabb sväng i frysen för att påskynda arbetet. När degen får vila i kyla blir konsistensen fastare och går lättare att rulla ut till smala längder.

Dela degen i två bitar och sedan varje bit i 25 delar. (Ha degen du inte arbetar med kvar i kylskåpet under tiden så blir den inte för varm.) Rulla ut dem till smala längder. Dela dem på mitten till två längder och sno längderna om varandra, ca 12 cm långa.

Forma till kransar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen, 7-10 minuter. Håll koll så att de inte bränns! Låt kakorna kallna på bakgaller.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Ninna

    Vänt bara, ikväld ska ja ha systrona din på Fresita, mat & vin, kaffi o apelsinkaka! Synd att do e så langt bort!

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.