IMG_7643.jpg
IMG_7643.jpg

Grottor med lemon curd och mörk choklad.

Syltgrottorna var uppätna. En halvfull burk med lemon curd stod i kylskåpet. Lite mörk choklad över i skafferiet. Då kom jag på idén att göra dessa lättbakade småkakor. Använda den smöriga citronkrämen istället för vanlig sylt. Allt är värt ett försök, man kan bara misslyckas! 😉 Och resultatet blev balanserat och bra med den rätta smöriga undertonen. Jag tror att syltgrottor av alla de slag är en av mina absoluta favoritkakor! Av den anledningen att de smakar mycket smör.

 

Receptet ger ca 20 kakor. Ugnstemperatur: 175°

 

225 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

 

Lemon curd, ca 1/2 dl, till fyllning
Mörk choklad till topping

 

Vispa rumsvarmt smör och socker smidigt med en elvisp. Rör ner alla torra ingredienser, en i taget, i smörblandningen. Låt degen vila kallt i kylskåp ca 30 minuter, så blir den lättare att arbeta med.

Rulla degen till en rulle på bakplåtspapper , ca 20 cm lång. Skär den i 20 bitar. Rulla varje bit till en boll som du lägger i en bakform. Tryck ett hål i varje boll med mjölat finger och fyll sedan gropen med lemon curd.

 

 

 

Grädda kakorna i 15-20 minuter mitt i ugnen. Akta så att de inte blir brända! När du tagit ut dem ur ugnen, medan de ännu är ugnsvarma, river du över mörk choklad som får smälta på ytan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————————

 

Dessa grottor kommer också att bli mitt första bidrag till ”Månadens sötsak” som bloggen ”Söta saker” håller i trådarna för. Äntligen tar jag tag i denna bakutmaning som jag velat göra så länge! Månadens tema för augusti är lättlagat.

 

Söta saker
Smarrig grottstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Maggi

  Jag hade också en halvfull burk med lemon curd i kylskåpet så det var trevligt att hitta detta recept. Så smarriga småkakor! Gäller att frysa in dem genast för dom är försvinnande goda!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Maggi, men så trevligt att du hittade hit och vi kunde hjälpa dig bli av med lemon curd-resterna. Oja, de är farligt goda! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.