IMG_76181.jpg
IMG_76181.jpg

Äppel, päppel – paj!

Tänkte bjuda på en lite mer lyxig äppelpaj nu när hösten och äppeltider närmar sig. Nu finns det gott om svenska äpplen att baka allt möjligt mumsigt av. Den här pajen hade jag med mig som efterrätt när vi hade myskväll hos kompisar i fredags. Doften av kanel är så ljuvlig och får det att vattnas i munnen på  en direkt! Pajen innehåller väldigt lite socker och det gillar vi. Grädden gör den härligt krämig.

 

Receptet är för en paj. Ugnstemperatur: 175°

 

Pajdegen:

2 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smör

 

Fyllningen:

3 msk strösocker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
3 äpplen
2 dl vispgrädde
2 msk mandelspån

 

Pajdegen: Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Rör ner det smälta smöret och rör ihop till en deg. Tryck ut i en smord pajform, ca 23 cm i diameter.

Fyllningen: Blanda socker, kanel och mjöl. Skala och tärna äpplena och vänd ner i blandningen. Blanda runt och häll ner i pajskalet.

 

 

 

 

 

 

 

Tillsätt grädden, strö på mandelspån och grädda i ca 35 minuter mitt i ugnen.

 

 

 

 

Till servering hade jag lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver. Men det går säkert minst lika bra med vaniljsås eller vaniljglass.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig äppelstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.