Blåbär har vi sett mycket av idag! Inom loppet av två timmar var 11 kg blåbär plockade, rensade och infrysta! 😉 Allt tack vare bärbilen som passerade vår lilla hemstad på eftermiddagen med värmländska bär på flaket…
Jag är helt klart redo att betala för någon annans kamp mot mygg i skogen när jag själv jobbar så mycket att jag inte hinner plocka bär…
I dessa rådande blåbärstider är det en självklarhet att baka en blåbärspaj av färska blåbär. Sagt och gjort – receptvalet föll sig helt naturligt det också, det ska vara blåbärspajen som jag är uppvuxen med.
Så även denna dag trotsade jag sommarvärmen och hettade upp ugnen, vår 1-års dag i den västgötska kexstaden, till ära!
Receptet ger 1 paj, ca 26 cm i diameter. Ugnstemperatur: 200 grader (varmluft 150-175 grader)
Pajbotten:
100 g rumsvarmt smör
3 1/2 msk strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 burk (200 g) créme fraiche eller gräddfil
1 ägg
3 msk strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl blåbär
Pajbotten:
Smörj pajformen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa smör och socker poröst med elvisp i en annan skål. Tillsätt ägget och mjölblandningen. Det gör inget om degen blir lite kladdig, men annars kan du ha i lite mera mjöl. Tryck ut degen i formen och även upp längs kanterna.
Fyll pajskalet med blåbären.
Vispa ihop créme fraichen med ägget och blanda ner socker och vaniljpulver/vaniljsocker. Häll över bären.
Grädda i nedre delen av ugnen. Gräddningstiden varierar från 25 minuter i varmluft till 40 minuter i vanlig ugnsvärme. Här får man hålla utkik så att pajen inte bränns, men gärna får lite gyllenbrun färg.
Servera den gärna lite ljummen med kall vaniljsås till, mums!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~