IMG_7449.jpg
IMG_7449.jpg

Klassisk blåbärspaj.

Blåbär har vi sett mycket av idag! Inom loppet av två timmar var 11 kg blåbär plockade, rensade och infrysta! 😉 Allt tack vare bärbilen som passerade vår lilla hemstad på eftermiddagen med värmländska bär på flaket…

Jag är helt klart redo att betala för någon annans kamp mot mygg i skogen när jag själv jobbar så mycket att jag inte hinner plocka bär…

I dessa rådande blåbärstider är det en självklarhet att baka en blåbärspaj av färska blåbär. Sagt och gjort – receptvalet föll sig helt naturligt det också, det ska vara blåbärspajen som jag är uppvuxen med.

Så även denna dag trotsade jag sommarvärmen och hettade upp ugnen, vår 1-års dag i den västgötska kexstaden, till ära!

Receptet ger 1 paj, ca 26 cm i diameter. Ugnstemperatur: 200 grader (varmluft 150-175 grader)

Pajbotten:

100 g rumsvarmt smör
3 1/2 msk strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

1 burk (200 g) créme fraiche eller gräddfil
1 ägg
3 msk strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl blåbär

Pajbotten:
Smörj pajformen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Vispa smör och socker poröst med elvisp i en annan skål. Tillsätt ägget och mjölblandningen. Det gör inget om degen blir lite kladdig, men annars kan du ha i lite mera mjöl. Tryck ut degen i formen och även upp längs  kanterna.

Fyll pajskalet med blåbären.
Vispa ihop créme fraichen med ägget och blanda ner socker och vaniljpulver/vaniljsocker. Häll över bären.

Grädda i nedre delen av ugnen. Gräddningstiden varierar från 25 minuter i varmluft till 40 minuter i vanlig ugnsvärme. Här får man hålla utkik så att pajen inte bränns, men gärna får lite gyllenbrun färg.

Servera den gärna lite ljummen med kall vaniljsås till, mums!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.