IMG_7386.jpg
IMG_7386.jpg

Syrliga citronrutor.

Köpte några nya gulliga receptböcker för någon vecka sedan och hittade mycket intressant. Ett recept som särskilt fångade mitt intresse var ur boken ”500 kakor – den enda bok med kakor du behöver”, nämligen citronrutorna. Och det var verkligen ett lyckat bak! Härligt syrliga i kombination med smörsmaken, gudomligt! Inte alls söta och sliskiga eftersom de innehåller sparsamt med socker, rekommenderas!

 

 

 

 

 

 

 

Till kakbottnen:

125 g osaltat smör
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt

 

Till citronkrämen:

4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 ägg
1 1/2 dl lemon curd
5 msk nypressad citronsaft

2 msk florsocker till pudring

 

 

 

 

 

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en kakform, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner strösocker och vaniljsocker. Rör sedan ner vetemjöl och salt. Täck kakformens botten med degen. (det blir ett ganska tunt lager) Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills den är gyllene. Ta ut ur ugnen och sänk värmen till 150 grader.

 

 

 

 

 

 

 

Blanda strösocker och vetemjöl till krämen i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och rör ner lemon curd och citronsaft. När kakbottnen är färdiggräddad breds krämen på i ett tjockt och jämnt lager. Grädda i ytterligare 20 minuter, eller tills krämen blivit ”krämigt fast”. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen. Lyft över kakan i folien till en skärbräda och skär den i bitar. Pudras med florsocker vid servering.

Tips!
Kan tycka nu i efterhand att citronrutorna borde smaka likadant om man tar vanligt smör och utesluter saltet. Det ska jag prova nästa gång.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.