IMG_7311.jpg
IMG_7311.jpg

Mammas mockarutor.

Så fick jag då äntligen baka och smaka mockarutorna som jag tycker att de ska smaka. Helt enligt receptet som mamma alltid bakat. Visst tycker jag fortfarande att det är så de ska smaka, men lite väl söta. Men så kan man ju alltid nöja sig med en liten bit! 😉 Men nu ligger de i frysen hemma hos mamma och pappa och väntar på fikagäster, kanske redan uppätna? Ganska mysigt med ett recept som har kvar gamla mått som kaffekopp (kkp)… Vill man ha rikligt med glasyr (som lillebror) kan man alltid göra dubbel sats av den…

 

Receptet räcker till en långpanna. Ugnstemperatur: 250 grader

 

3 ägg (rumstempererade)
4 1/2 dl (3 kkp) socker
2 1/4 dl (1 1/2 kkp) gräddmjölk
6 3/4 dl (4 1/2 kkp) vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1  1/2 msk kakao
200 g smält smör

 

Smörj en långpanna. Blanda ihop de torra ingredienserna, man kan gärna sikta bort klumparna. Smält smöret och ta bort från spisen och blanda i gräddmjölken. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp. Rör försiktigt ner gräddmjölk-smörblandningen med elvisp på låg hastighet. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och rör om med t.ex. en slickepott. Häll ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen 5-8 minuter. Håll koll så att ytan inte bränns när det är så hög ugnstemperatur.

 

Under tiden kakan gräddas gör du

chokladglasyren:

 

200 g florsocker
4 msk smält smör
4 msk starkt, kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 

Blanda de torra ingredienserna, sikta gärna dem så att glasyren blir klumpfri. Blanda ner kaffet och smöret och rör glasyren slät.

Låt kakan svalna lite innan du häller på glasyren, annars rinner allt ut mot kanterna. Alternativt att du gör glasyren lite tjockare i konsistensen genom att minska mängden smör och kaffe om kakan ännu är varm eller gör glasyren lite lösare om du häller den över en helt kall kaka.

Strö över kokosflingor eller strössel innan glasyren hinner stelna.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.