Kyckling med citronmage
Kyckling med citronmage

Kyckling med citronmage.

Nu är vi tillbaka efter lite sommaruppehåll. Ska bjuda på dagens middag, hel ugnsstekt kyckling med rostade grönsaker. Receptet är enkelt men kräver lite tid i ugnen. Ett tips är att börja med kycklingen innan den största hungern anfaller.

 

 

 

 

 

 

 

Ugnsstekt hel kyckling

 

– 1 hel kyckling, fryst(tina upp i kylskåp i ett dygn) eller färsk

– 1 hel citron

– 1-2 klyftor vitlök

– Smör

– Salt

– Svartpeppar

– Timjan, färsk eller torkad

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 om du använder varmluft). Ta kycklingen ur förpackningen, salta, peppra, strö timjan och klicka lite smör in i den. Salta även på utsidan och pensla på lite olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i små skivor. Tvätta citronen, skär små skåror i den med en kniv, och tryck in en skiva vitlök i varje skåra. Koka upp vatten i en kastrull,  lägg i citronen och låt koka ett par minuter. Ta försiktigt upp den heta citronen och tryck in den i kycklingens mage. Den heta citronen tillsammans med vitlöken och övriga kryddorna gör att smakerna exploderar inne i kycklingen! Korsa benen på kycklingen och knyt ihop så att inte citronen hoppar ut. Lägg kycklingen i en smord ugnsform och stek på den lägsta falsen i ca 1 timme/kg kyckling (något kortare tid för varmluft). Är du osäker så stick i lårbenet på kycklingen, köttsaften ska vara klar utan rosa inslag då kycklingen är klar. Låt vila under folie en stund innan servering.

 

Tips!
släng inte kycklingbuljongen som samlas i ugnsformen! där sitter alla goda smaker. Den kan användas som sås eller istället för buljongtärning eller färdig fond.

 

 

 

 

 

 

 

Ugnsrostade grönsaker

Här kan man välja själv vad man vill ha . Jag valde att ta paprika, färskpotatis och morötter. Dela grönsakerna i mindre bitar, lägg i en ugnsform, ringla över lite olivolja, rör om och strö på flingsalt. Sätt grönsakerna i ugnen ungefär när halva tiden av kycklingen återstår eller under tiden kycklingen vilar under folien. Ifall du rostar grönsakerna skilt så kan du höja temperaturen till 225 grader (200 på varmluft).

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.