Scones med västerbottensost
Scones med västerbottensost

Scones med västerbottensost.

Jag brukar inte sätta ugnen på full fyr när det i köket visar +25 grader, men se nöden har ingen lag. Jag låg ute på en filt i skuggan och läste bok och med en gång kände jag att jag bara måste baka scones med västerbottensost i. Jag blev tvärsugen på det som eftermiddagsfika, dessutom tror jag att jag pratade på jobbet om scones just idag. Så vad annat fanns att göra än att sätta igång med ett litet bak, som tur är går det snabbt och minimalt med disk blir det också.

Scones med västerbottensost i är min favorit, det blir en så underbar smak från den smakrika och kraftiga osten. Det går minst lika bra med en annan ost, eller helt utan ost. Ibland brukar jag ha i rivna morötter (ca 1 dl) och det gör sconesen väldigt saftiga och lite mer färggranna. Det är många som menar att scones är godast nybakt, de är i och för sig supergoda då. Men jag har heller inget emot att äta dem några dagar gamla när de smular sig ordentligt, kanske bara snabbt värma på dem lite. På med mycket smör bara… 😉

Det som också är bra med scones är att de går att variera i det oändliga. Jag har nog aldrig haft samma mjölsammansättning två gånger i rad. Jag/vi tycker om fiberrikt bröd så då brukar jag ha i fiberberikade havregryn, rågmjöl, grahamsmjöl, rågflingor… ja, ta lite av det som finns i skafferiet. Men grundprincipen är ändå att ha minst hälften (4 dl) vetemjöl.

Detta recept räcker till 2 större scones, eller till en halv plåt som jag brukar göra. Det gör inget att ”kakan” blir osymmetrisk, det smakar bara ännu godare när bitarna är olika stora. Och någon vill ha en större bit medan en annan vill ha en mindre bit. Mycket praktiskt! 😉

 

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 tsk bakpulver
100 g smör
2 1/4 dl mjölk
ca 1 dl riven västerbottensost

 

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser, blanda i ost och smör och nyp ihop degen tills den blir grynig. Tillsätt mjölken. Degen ska vara lite klibbig, då blir sconesen inte så torra när de gräddats. Platta ut kakan på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt med hjälp av lite mjöl. Nagga kakan med en gaffel och skåra brödet i så stora bitar du vill ha. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills brödet fått fin gyllenbrun färg.

Bryt isär bitarna, låt svalna något i en brödkorg. Avnjut dem gärna med smör och ost på, kanske lite apelsinmarmelad…

 

 

Önskar att jag kunde bifoga doften för det är helt ljuvligt hemma i vårt kök nu…

 

 

 

 

Smarrig sconesstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.