IMG_7012.jpg
IMG_7012.jpg

Pimp my potato!

Det där med potatis kan vara lite knepigt ibland. Det är absolut inget fel på kokt potatis eller riktigt ”gött” mos, men många av er håller säkert med att man kanske skulle kunna piffa upp potatisen lite. Har fem stycken superenkla favoriter med potatis som passar alldeles utmärkt som tillbehör till sommarens grillrätter!

Klyftpotatis:

Klyfta potatis, vänd i olivolja, lägg i en ugnsform, strö flingsalt över. Stek i 225 grader (200 i varmluft) i ca 30 minuter eller tills de har fått fin färg och blivit mjuka. Jag lovar, du vill inte ha klyftpotatis från frysdisken längre!

 

Ugnsrostad mandelpotatis:

Vänd hela små mandelpotatisar i olivolja, lägg i ugnsform, strö flingsalt över, i övrigt samma ugnstemp och tid som ovan.

 

Ugnsrostad färskpotatis:

Vänd hela små färskpotatisar i olivolja, lägg i ugnsform, strö flingsalt över, följ samma ugnstemp och tid.

 

Krossad potatis med olivolja:

Det här receptet är såå enkelt och fungerar som ett alternativ till potatismos. Olivoljan har en underbar förmåga att lyfta fram smaken! Använd en bra sort, t.ex Zeta eller Fontana extra virgin-olja. Hittade receptet på Zetas hemsida.

 

  • 800 g nykokt skalad potatis
  • 2 finhackade schlalottenlökar
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 dl olivolja av bra kvalitet
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • 1 kruka hackad persilja
  • salt (helst havssalt)
  • nymalen svartpeppar

 

Mosa potatisen med en gaffel, rör ner de övriga ingredienserna, smaka av med salt och peppar.

 

Potatis i aluminiumfolie på grillen:

Denna sidorätt är perfekt om du har kokta kalla potatisar över från middagen. Skiva potatisarna, lägg dem i folien eller i folieformen, skiva med några klyftor vitlök, salta och ringla över rikligt med olivolja. Knyt ihop folien alternativt täck folieformen med folie. Lägg på grillgallret och låt stå där i 10-15 minuter.

Som ni ser så gillar jag olivolja väldigt mycket, minskar fort i flaskan och dessutom är det hälsosamt med olivolja!

 

Smarrig potatisstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.