IMG_7006.jpg
IMG_7006.jpg

Semlor i sommartider.

Om man är som jag kanske man har lite av det ena och det andra liggande i frysen. Det blir helt enkelt för mycket av det goda att äta upp på en gång och då är frysen en gudagåva. Visst, nybakat är nybakat, men godsaker infrysta direkt efter bakning går inte heller av för hackor.

Så vad gör man med semlor (finlandssvenska; fastlagsbullar) när sommaren nalkas? Jo, man kan göra sommarsemlor! 🙂 De här har jag komponerat helt efter eget huvud, varsågoda! Och våra fikagäster var stumma av förundran kan jag tillägga. 😉

 

Ingredienser:

semlor
mandelmassa
jordgubbsdryckskoncentrat
vispgrädde
vaniljpulver
färska jordgubbar
florsocker

Skär av ett lock på varje semlebulle. Gröp ur bullen så att en grop bildas. Rör ut mandelmassan med jordgubbsdryckskoncentratet så att det blir en smidig smet, blanda också ner inkråmet. Mosa även ner några jordgubbar i smeten och fyll sedan bullen.

Skiva jordgubbar och placera ovanpå mandelmassesmeten.

Vispa grädden och blanda ner vaniljpulver tills du får den smak av vanilj som du vill ha. Jag sötar aldrig vispgrädden eftersom vi inte klarar av att äta alltför sliskigt söta saker. När man snålar med socker får dessutom andra smaker träda fram, i detta fall jordgubbarna och då blir semlan så mycket mer sommarfräsch i smaken. Mandelmassan och jordgubbsdrycken är tillräckligt söta i sig.

Spritsa grädde ovanpå jordgubbarna och sätt på locket. Pudra över med florsocker.
Man får tänka på att inte förbereda semlorna så långt i förväg, jordgubbarna är ganska hala så ibland glider grädden på sned…

Vips så har man en sommarsemla att bjuda på till midsommarfikat eller närhelst man vill unna sig något extra gott. Mer somrigt kan det väl inte bli? 😉 Och ska man frossa i jordgubbar så är det väl nu man ska göra det!?

Smarrig sommastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.