IMG_7034.jpg
IMG_7034.jpg

Premiär för mazariner.

Vad passar bättre att göra en regnig dag om inte att baka? Har länge drömt om att baka mazariner och nu äntligen blev det av. Mazariner är något jag förknippar starkt med vår sommarstuga. Första sommaren där smaskade vi mazariner var och varannan helg, dock inte hembakade…

Hittade inga riktiga mazarinformar i affären så jag fick köpa runda aluminiumformar. Var tveksam där ett tag om formen skulle påverka smaken på något sätt, men nu kan jag pusta ut! 😉 Efteråt kom jag på att jag kunde ha använt mina ovala mandelmussleformar… nåja, det får bli nästa gång.

Receptet hittade jag i klassikern ”Sju sorters kakor” men valde ändå att göra om det lite efter att jag provsmakat fyllningen som kändes lite ”lam”. Det blev någon droppe bittermandelarom som blev pricken över i:et. Detta recept blir ca 15 mazariner, lite beroende på storleken på formarna.

 

3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
knappt 1/2 dl socker
1/2 ägg

 

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
150 g riven mandelmassa
2 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1-2 droppar bittermandelarom

 

Garnering:

florsocker + vatten

 

Arbeta ihop mjölet, bakpulvret, smöret, sockret och ägget till en mördeg. Jag använde matberedaren med kniv. Låt mördegen stå kallt några timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft 175 grader.
Smörj mazarinformarna.
Tryck eller kavla ut degen och klä formarna med den.

Till fyllningen; Rör matfettet smidigt, tillsätt mandelmassan och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och bakpulver.
Fördela fyllningen i formarna.
Grädda mitt i eller nedre delen av ugnen, 12-15 minuter. Låt kakorna svalna något, stjälp upp dem.
Gör glasyr av florsocker och vatten och bred över de kalla mazarinerna.

 

 

Provsmakningen har ägt rum och jag kan belåtet konstatera att jag lyckats över förväntan! Inga mer köpemazariner hemma hos oss inte!

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.