IMG_7011.jpg
IMG_7011.jpg

En explosion av choklad.

 

Här kommer recept på chokladbomben, eller egentligen heter den Chokladtryffeltårta.
Den var riktigt god men maffig, så ett tips är att skära den i små mumsbitar så att den inte blir övermäktig. Kanske beror det på att den totalt innehåller 600 g choklad!? 😉 Och den tycks gotta till sig mer och mer för varje dag den står i kylskåpet.

 

Botten:

400 g mandelmassa
100 g mörk choklad
1 msk kakao
1 ägg
2 äggvitor

 

Chokladtryffel:

300 g mjölkchoklad av god kvalitet
200 g mörk choklad av god kvalitet (använde Lindt 80%)
3 dl vispgrädde
1/2 dl svartvinbärs- eller hallonlikör (använde hallonlikör)

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Spänn fast kanten runt pappret.
2. Riv mandelmassa och choklad fint i en matberedare. Lägg blandningen i en bunke och rör ner kakao, ägg och äggvitor.
3. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt den kallna helt. Lossa kakan från formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd sedan upp kakan i formen igen.
4. Bryt chokladen till tryffeln i bitar. Koka upp grädden. Dra kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör till en jämn, slät smet. Värm den på svag värme på spisen om chokladen inte smälter.
5. Rör i likör. Häll smeten över kakbotten i formen och ställ den kallt för att stelna i minst 5 timmar, allra helst över natten. Skär längs kanterna med en vass kniv och lossa sedan formen. Garnera kakan med bär, t.ex. vinbär, jordgubbar och hallon eller med ätbara blommor, t.ex. krasse.

Receptet kommer från senaste numret av ”Hembakat”, nr 4/2011.

 

Smarrig chokladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.